Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Κλίνατε επ' αριστερά

Στον ιστότοπο Ωραία Πάρος διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον κείμενο για την παριανή αριστερά και τις διεργασίες που συντελούνται αυτήν τη περίοδο στο χώρο της  εν όψει δημοτικών εκλογών και πραγματικά μείναμε κατάπληκτοι για την ελλειμματική πληροφόρηση που είχε ο συντάκτης (ή συντάκτες) του αναφορικά με την παρουσία  και δράση της τα τελευταία  8 χρόνια στο νησί.
Ξεκινώντας από το 2003, όπου η αριστερά σε επίπεδο δήμου εκπροσωπούνταν  μονοπρόσωπα από τον κ.Κ.Ροκονίδα ,δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έδωσε το στίγμα της και υπογράμμισε την διαφορετικότητά της έναντι των άλλων αντιλήψεων, θα λέγαμε μάλιστα πως κράτησε αμυντική και υπερασπιστική-χλιαρά στάση  υπέρ της περιόδου 1999 εως και 2002όπου είχε διοικητικό-αποφασιστικό ρόλο στις δημοτικές υποθέσεις.
Για συλλογική -οργανωμένη παρουσία δεν τίθεται θέμα, μάλλον ως συντομογραφημένο ανέκδοτο θα το εξελάμβανε κανείς.
Ερχόμενοι στο 2006 δεν είναι αληθές πως κάποιοι μεμονωμένοι έβαλαν τα ονόματά τους στο ψηφοδέλτιο του κ. Λ.Κοντού.Αντίθετα κάποιοι για λόγους που οι ίδιοι μόνον κατανοούν δεν στήριξαν μέχρι τέλους την πρωτοφανή για τα χρονικά μας διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής και στελεχών ενός συνδυασμού και φοβούμενοι την αναμέτρηση με την ιστορία τους και τις παλιές κακές συνήθειες των συνεργασιών "από τα πάνω", έριξαν στο καλάθι των αχρήστων μια μοναδική ευκαιρία για αμεσοδημοκρατική διέξοδο στα παλαιοκομματικά παριανά αδιέξοδα.
Επίσης δεν είναι αληθές ότι υπήρξε ταύτιση μειοψηφίας και πλειοψηφίας και μοίρασμα αξιωμάτων.Αυτό είχε συμβεί στο παρελθόν στον μικρότερο δήμο της Παροικίας,όπου είχε  προκαταβολικά συμφωνηθεί η κατανομή ρόλων και αξιωμάτων ανάμεσα στην τοπική της Ν.Δ. και στην αριστερά, όταν στήριξαν  με τη βοήθεια  και ελαχίστων του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο δήμαρχο τον κ.Κ.Αργουζή.
Αυτό που μυστηριωδώς αποσιωπάται είναι η δυναμική παρουσία του ιδιαίτερα δραστήριου κ.Σ.Καλακώνα στο τρέχον δημοτικό συμβούλιο που κατά γενική εκτίμηση εκπροσώπησε με συνέπεια θέσεις και αρχές που χρόνια ευαγγελίζεται η αριστερά για την τοπική αυτοδιοίκηση και έδωσε απελπιστικά μόνος του τις μάχες για τα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας που διακηρυκτικά πρεσβεύει  ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος.
Αυτό που επίσης παρακάμπτεται, είναι η  για μια ακόμη τετραετία  αποκαρδιωτική απουσία της συντεταγμένης και οργανωμένης έκφρασης της αριστεράς , η οποία δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να δώσει το παρόν στις τοπικές εξελίξεις παρακολουθώντας αυτές από απόσταση.
Άρα η ανάδειξη ή όχι εκπροσώπου ή εκπροσώπων της  μπορεί να αποβεί άκαρπη εφόσον κάποιοι άνθρωποί της δεν απαλλαγούν από το σύνδρομο της σύγχυσης μέσων-σκοπών και απλώς αφυπνίζονται όταν σημάνει το σάλπισμα της εξουσίας.
Κατά την άποψή μας  η ορθότερη επιλογή θα ήταν να πρωτοστατήσουν σε
ενωτικές πρωτοβουλίες που θα συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις με στόχο την ανάδειξη εκπροσώπησης που θα έχει στοχευμένη και ξεκάθαρη πορεία υπέρ του συμφέροντος των πολιτών της Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου