Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

H μεγάλη υστέρηση σε σχολική στέγη, ζήτημα πρώτης γραμμής για το "νέο" δήμο

Οι συνθήκες στέγασης  που βιώνουν οι περισσότεροι παριανοί μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μόνο κολακευτικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  για τον σύγχρονο πολιτισμό, που με χαρακτηριστική ευκολία επικαλούμαστε σε κάθε ευκαιρία.
Η ευθύνη κατασκευής σχολικών κτιρίων, υπήρξε αρμοδιότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η οποία με το σχέδιο Καλλικράτης μεταβιβάζεται στους δήμους.
Χωρίς ίχνος προκατάληψης, θεωρούμε, πως παρά τα βήματα που έγιναν την οκταετία, που την ευθύνη διοίκησης του επαρχείου είχε η κ. Πρωτολάτη, η απόσταση που μας χωρίζει από την υποφερτή κάλυψη των αναγκών είναι μεγάλη.
Βοά η σχολική κοινότητα και διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις, αλλά το επαρχείο έδωσε προτεραιότητα σε κινήσεις εντυπωσιασμού, ακόμα και σ' αυτόν το τομέα.
Ενώ π.χ. το κτίριο που κατασκευάστηκε, προιόν συνεργασίας Περιφέρειας-Επαρχείου, για το ΕΠΑΛ θεωρείται φαραωνικών διαστάσεων, με κυρίαρχο το στοιχείο της υπερβολής και της αναντιστοιχίας με τις πραγματικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο, κτίρια που φιλοξενούν σχολεία, έχουν προδιαγραφές μόνο για αποθήκες. Και αν!
Ο στρατηγικός σχεδιασμός (αν φυσικά υπήρξε τέτοιος) δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, καθόσον δεν έλαβε υπόψιν τα πραγματικά δημογραφικά στοιχεία ανάπτυξης του μαθητικού πληθυσμού.
Εξαίρεση αποτελούν οι σχολικές μονάδες της Νάουσας, όπου με την καθοριστική συμβολή  του δήμου, έγινε ακριβέστερη αποτύπωση της πραγματικότητας και δόθηκαν ρεαλιστικές λύσεις.
Δεν είναι δυνατόν  να κατασκευάζεις κτίρια τριπλάσιας και τετραπλάσιας δυναμικότητας από τις πραγματικές ανάγκες προοπτικά, για μία φθίνουσα κατηγορία-βαθμίδα της εκπαίδευσης και να αγνοείς ή έστω να υποτιμάς, τις φλέγουσες ανάγκες σε βαθμίδες και σχολεία με συνεχόμενη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.
Η πίεση που θα ασκήσουν από 1.1.2011 στη νέα δημοτική αρχή οι συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού θα είναι-και δικαιολογημένα- αφόρητη.
Η εξίσωση που καλούνται να λύσουν με πνεύμα δικαίου και ίσης μεταχείρισης απέναντι στα 7 δημοτικά διαμερίσματα (πρώην) οι νέοι αντιπρόσωποι του παριανού λαού, ομολογουμένως έχει πολλούς αγνώστους και είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει άλλο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου